
Masa Tenisi (daha çok Amerikan takma adı olan Ping Pong ile bilinir), sadece bir masa, raket ve topla oynanabilen son derece popüler ve sevilen bir spordur. Selüloit top kullanımıyla Kuzey Amerika’ya yayılmadan önce 19. yüzyılın sonunda İngiltere’de ortaya çıkan; bugün masa tenisi üstün geliyor!
Yaygın olarak “ping pong” veya “ping-pong” olarak anılan masa tenisi, topla bir rakete vurulduğunda çıkardığı imza sesinden türetilmiştir. 1902’de Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu (FITT) kurma girişimleri başlamış olsa da, 110’dan fazla ulusal federasyon nihayet 1920’de oluşumuyla gerçekleştiğinde katıldı.
Masa Tenisi Ekipmanları
Masa tenisi ekipmanları nelerdir sırayla bakıyoruz…
Masa Tenisi Masası
Masa tenisi tipik olarak yeşil veya mavi renkli, 274 cm uzunluğunda, 152 cm genişliğinde ve yerden 76 cm yüksekliğinde sert, düz bir masa üzerinde oynanır. Masa tenisi şampiyonalarında sporcuların rahat bir şekilde mücadele edebilmeleri için her masa için en az altı metre genişliğinde ve 12 metre uzunluğunda bir alan oluşturulur; ayrıca, optimum rekabet için bu masa tenisi masası montaj yüksekliklerinin ortasından çapraz olarak geçmesi gereken ağ montaj yükseklikleri arasında 15 santimetre ve 25 milimetreye izin verilmelidir.
Masa Tenisi Topu
Masa tenisi topu selüloid ya da benzeri plastik malzemeden beyaz veya portakal rengindedir. Küre şeklindeki masa tenisi topunun çapı 40 milimetredir ve ağırlığı ise 2.7 gramdır.
Masa Tenisi Raketi
Raket yapımında kullanılan malzemelerin en az %85’i tahtatır. Tahta raketlerin çoğu, topun sağlam ve pürüzsüz olduğu sağlam ve pürüzsüz temas noktaları olan, kaba plastik veya kauçuk kaplama ile kaplanmıştır; temas eden yüzeyler, yapıştırıcı kalınlığı dahil 2 mm’yi geçmeyen süngersiz tırtıllı kauçuk veya yapıştırıcı kalınlığı dahil 4 mm’yi geçmeyen iç veya dış tırtıl kalınlığına sahip sandviç kauçuk ile kaplanmalıdır.
Masa Tenisi Oyun Kuralları Nelerdir? Masa Tenisi Nasıl Oynanır?
Masa tenisi, kortu terk etmeden iki taraf arasında bulunan bir ağın üzerinden bir topa vurmak için bir raket kullanmayı içerir (yani yere düşmemelidir). Oyunlar, oyuna başlamak için bir servisle başlamadan önce her iki taraf arasında kararlaştırıldığı gibi genellikle üç veya beş seti kapsar. Her oyuncu raketini en az bir kez kendi sahasına vurur ve topu rakibinin sahasına gönderir. Ne zaman bir rakip bu oyunun kuralları dahilinde bunu yapmazsa, bir puan kazanır. Atılan her sayıdan sonra, yeniden başlatmak için bir servis atılır; sunucu her beş noktada bir değişir. Bir setin sonunda 20-20 berabere kalırsa, birisi kazanmak için iki sayı atana kadar servis atışı her sayı döndürülür. Oyuncular servis atarken avuç içi açık bir raket kullanarak topu rakibinin sahasına düşürmeden önce havaya doğru vurur ve top kendi sahalarına geçip oyun alanlarının bir parçası haline gelmeden önce bir kez sekmesi gerekir.
Masa Tenisi Çiftler Karşılaşması
Çiftler karşılaşması olarak adlandırılan, her iki tarafta da ikişer oyuncunun yer aldığı maçlarda, servis atışını her zaman masanın sağ yarısındaki oyuncular gerçekleştirirler. Servisi atan oyuncu topu masanın diğer yarısının kendisine göre çapraz kısmına gönderir. Eşler, sırasıyla değişerek servis kullanırlar.
Masa Tenisi Terimleri
- Ralli: Bir topun oyunda kaldığı süredir.
- Top: Oyun sırasında top servis kullanacak oyuncunun elinde bulunurken, servis için henüz havaya atılmasa bile oyundadır. Servis atıldıktan sonra da bir rallide let ve ya sayı kararı çıkan kadar oyunda sayılır.
- Let: Sonucu sayı olmayan bir rallidir.
- Sayı: Sonucu sayılan bir rallidir.
- Raket eli: Raketi tutan eldir.
- Serbest el: Raketi tutmayan eldir. Serbest kol ise serbest elin kol kısmıdır.
- Eğer bir oyuncu elinde tuttuğu raketle veya raketi tuttuğu elinin bilekten aşağıda kalan bölümüyle topa temas ederse vuruş yapmış olur.
- Bir oyuncu vurduğu top rakibin alanına temas etmeden veya oyun alanının dışına çıkmadan, rakibin oyuncunun giydiği kıyafetlere ve ya taşıdığı herhangi şeye temas ederse, oyuncu topu engellemiş olur.
- Servis atan rallide topa ilk vuran oyuncudur.
- Karşılayıcı rallide topa ikinci olarak vuran oyuncudur.
- Hakem maçı kontrol eden görevlidir.
- Masa tenisi maçlarında hakeme oyun içerisindeki durumlarla ilgili yardım olan bir de yardımcı hakem, bulunur.
- Maçlarda ralliye başlanırken bir masa tenisi sporcusunun üzerinde bulunan kıyafetler ve taşıdığı aksesuarlar top dışında üzerindeki her şeyi kapsar.
- Oyunda top net düzeneğinin masanın dışında kalan kısmının altından ya da üstünden geçerse yine netin dışından ya da üzerinden geçmiş sayılır. Masa tenisi oyun alanının iki uç noktasına kadar masanın uzantısı devam ediyor sayılır.